Gilbert Albert, un bijutier genevez

Cred că este deja cunoscută fascinația mea pentru bijuterii, care momentan îmi ocupă 4 sertare, de toate formele, culorile, dimensiunile șamd. Așadar când am văzut afișul pentru o expoziție de bijuterii ale lui Gilbert Albert m-am bucurat ca un copil mic. Am trecut pe lângă atelierul lui timp de 15 ani, cu un stop obligatoriu la admirat ”gândacii” din vitrină de absolut fiecare dată. 

Gilbert Albert a fost un bijutier genevez cunoscut pentru utilizarea unor materiale neconvenționale, de exemplu scarabei, bucăți de meteoriți, roci din lavă și oase de dinozaur. 

În 1955, la doar 25 de ani, Gilbert Albert a fost angajat de atelierele Patek Philippe, devenind foarte repede șeful departamentului de creație. Atunci Patek fabrica mai degrabă ceasuri pentru femei ceea ce a permis tânărului bijutier să-și dezvolte abilitățile și creativitatea promovând un design avangardist, modern și inovator. Gilbert Albert a reinventat complet modul în care Patek Philippe și restul companiilor priveau designul ceasurilor, trecând de la o carcasă standard, rotundă sau dreptunghiulară, la un design asimetric sau triunghiular. Până în 1960, Patek Philippe a devenit una ditre cele mai cunoscute firme de ceasuri, câștigând 3 ani la rând cel mai râvnit premiu din domeniu, Diamonds International Award.

„în lumea fermecată a bijuteriilor, fiecare piesă trebuie să fie originală în executarea ei.” – Gilbert Albert

În 1962, Gilbert Albert și-a deschis propriul atelier, luând decizia să se dedice pasiunii lui pentru designul de bijuterii. Aici creativitatea sa nu a cunoscut limite, văzând frumusețea acolo unde nimeni altcineva nu ar fi facut-o, folosind materiale neobișnuite, aspre, brute, precum meteoriți și fosile, pe care le-a combinat cu aur texturat și pietre prețioase tradiționale precum rubine, smaralde și diamante. Principala lui sursă de inspirație a fost întotdeauna natura: o cochilie interesantă devenea în mintea lui ceva prețios de reprodus într-un ceas sau o bijuterie. O astfel de inspirație a alimentat o gamă extraordinară de ceasuri și bijuterii tradiționale precum coliere, brățări și inele.

„Dacă vrei să reușești, fă ceea ce alții nu vor face.” – Gilbert Albert

Gilbert Albert s-a stins din viață la 1 octombrie 2019, la 89 de ani lăsând în urmă o colecție numeroasă de mici minuni prețioase.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s