Villa S

Probabil o să sune ciudat, dar noi avem o relație cu această casă cam de când ne-am mutat în Norvegia. Pe cam orice stradă din Bergen, printre casele de lemn tipice scandinave găsești câte o căsuță modernă, noi bijuterii arhitecturale scandinave. A fost una dintre atracțiile orașului în primul an pentru plimbările noastre zilnice. Încercând să aflăm mai multe detalii despre cine a proiectat diversele puncte de interes, am aflat de Todd Saunders, un arhitect canadian stabilit în Bergen. Normal, la scurt timp am început să vânăm casele proiectate de firma lui. Multe dintre ele au fost descrise în diverse articole și reviste de arhitectură dar, normal, fără adresa (pentru a proteja proprietarii de obsedați ca noi). Având însă enorm de multă experiență de detectiv antrenată din greu de Agatha Christie și CSI, am luat harta Bergenului și am început să căutam pe satelit forma casei (informație disponibilă) prin cartierul pe unde ne așteptam să fie. Așa am găsit potențiale locații ale Villei S (descrisă în Dezeen aici). Cu adresele în buzunar am început plimbări lungi prin cartiere rezidențiale căscând ochii în stânga și în dreapta până când la un moment dat am ajuns sub casă. La propriu.

Villa S este situată într-un cartier rezidențial teribil de frumos, ca un parc. Așa că a devenit o rutină de a ne plimba prin cartierul cu case design și grădini din catalog.

Când am dat peste afișele cu Open House Bergen, m-am bucurat sincer pentru că eram teribil de curioasă cum este amenajat interiorul. Văzusem câteva imagini prin interviuri din emisiunile de profil (ca acest filmuleț de la televiziunea naționlă), dar nu puteam rezista invitației de a vizita ”casa mea preferată din Bergen”. (Într-un articol viitor vă voi povesti și de a 2-a Meccă din Bergen).

Sâmbătă dimineața ne-am sculat relativ devreme, am rezolvat cafeaua rapid, ne-am îmbrăcat frumos și în 25 minute am parcat la locul nostru obișnuit (pentru că știam deja cartierul chiar bine după 4-5 veri de perindat, doar că drumul nostru obișnuit era închis pe motiv de lucrări, așa că am ocolit pe un drum destul de înghesuit). Chiar și așa am ajuns 15 minute prea devreme. Am așteptat sub casă lângă 3 leagăne suspendate împreună cu din ce în ce mai mulți curioși. Casa este cocoțată pe 3 structuri, 2 fiind locuri de depozitare și o piesă interioară, conținând holul de intrare, o baie, o debara și o cameră-dormitor. Ne-am descălțat respectuos la intrare și am tulit-o în sus pe scări, zicând că lasă, vedem parterul la ieșire. Sus am intrat direct în bucătărie – sala de mese unde aștepta zâmbitor chiar Todd Saunders! Ne-am prezentat, am glumit, am primit un autograf pe un album de-al arhitectului și am început o documentare asiduă a întregului etaj. Majoritatea camerelor se află pe primul etaj, cu un dormitor principal cu baie proprie la un capăt; două dormitoare pentru copii cu o altă baie pe peretele opus și o cameră de zi cu șemineu în capătul opus la etajului. O ieșire în terasă se deschide din camera de zi, iar a doua terasă este accesibilă din bucătărie. Al doilea etaj are doar o cameră de lucru cu o bibliotecă imensă, aranjată în jurul unei ferestre și cu o altă ieșire pe o terasă amenajată pe acoperișul casei. N-ați înțeles nimic și v-am pierdut de mult, nu-i așa? Ei, tocmai din cauza asta am vrut să vad casa. Este o plăcere să treci din cameră în cameră și să observi diverse unghiuri și priveliști.

Pentru mine interiorul a fost poate mai clasic (și neîngrijit, părea nerenovată de la construcție) decât mă așteptam la o casă atât de modernă, deși arhitectul o descrie având o formă aproape primitivă, arch-modernistă, cu intense elemente Corbusiene.

Villa S has an almost primitive but sculptural design. Because doesn’t it look like the house is conceptually conceived by playing with stacking wooden blocks? A single long recumbent block is raised above the ground, with a monumental length, partly supported by the building’s striking vertical core, and at the right end resting on another horizontal block. The main impression is almost arch-modernist, Corbusian top-heavy, floating above the terrain, carried by pilots.

Open House Bergen

După toate casele vizitate în cadrul festivalului, Villa S rămâne casa mea preferată considerând doar exteriorul.

4 comentarii

  1. Îmi place lumina din casă, în bucătăria aia aproape, dar nu chiar, aș putea fi convinsă să spăl vase. Pentru mine mobila din casă în general e un minus, canapeaua verde ar dispărea pentru că nu îmi place dar oficial aș juca pe cartea ”sunt alergică la catifea” iar fotoliile din bibliotecă ar zbura instant. Pentru restul mobilei ar trebui să fiu la fața locului pentru a emite mofturi întemeiate.

    Apreciat de 1 persoană

    • Cred ca acele fotolii sunt deosebit de scumpe, dar eu aș face exact ca tine. Poate, fiind mai practică din fire, le-aș pune la vânzare pe un site de mâna a doua și probabil aș câștiga suficient cât să le înlocuiesc cu ceva mult mai practic și frumos. Canapeaua arăta chiar bine în comparație cu restul 🙂
      Vase nu mai spăl de mult, am decis că totul intră în mașina de spălat și dacă nu rezistă, asta e, ne-am bucurat suficient de obiect (adevărul e ca nu mai am loc in bucătărie și ocup un dulap întreg in pivniță cu veselă și pahare, mi-ar prinde bine să se mai uzeze unele. Nu mă îndur să le arunc totuși, p-alea ieftine le-am mai dus la birou, dar și acolo s-au umplut dulapurile). Cred sincer că din toată mobila mi-a plăcut doar biblioteca din birou și masa dubioasă de lucru, deși p-aia n-aș apuca s-o bag în casă, ar muta-o Vladen direct în curte 😦

      Apreciază

      • Nuuuu, dar ar fi un motiv fantastic sa ma dau cu cardul de fidelitate de la groapa de gunoi. As stii fix unde sa-l arunc, la „lemn tratat”, n-ar trebui sa intreb nici o tanti :D. Din casa asta n-as tine nici o mobila, nici macar imprimanta 3D, uite ce bavuri face..

        Apreciat de 1 persoană

      • Sincer mă doare dar trebuie să fiu de acord cu mon frere la masa aia, mai ales scaunul mi s-a părut obiect medieval de tortură. Cu vasele la mine e mai simplu sunt minimalistă de ocazie, adică vastele raioane de veselă au rămas la Craiova, în rest de câte ori m-am mutat mi-am luat 3/4 farfurii pentru distinsa mea persoană e suficient și ca atare nu se justifică mașina de spălat vase, prestez ad labam ca în trecutul glorios.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s