Minele arheologice din Gava

Ieri am avut parte de o lecție de istorie și o plimbare prin minele neolitice din Gava, o municipalitate de lângă Barcelona. Nu ne-am plimbat prin minele reale, ci printr-o reconstrucție, dar am admirat tot felul de obiecte găsite prin minele respective. Muzeul este făcut foarte îngrijit, cu filmulețe animate despre așezările neolitice vechi de circa 6000 de ani din zonă.

Minele au fost descoperite întâmplător, când un proiect de construcție urbană a avut ghinionul desăvârșit să nimerească într-una din cavitățile minei. Site-ul arheologic se întinde pe 200 de hectare și cuprinde mai multe mine. Ce se mina în zonă? Ei bine, Gava este unul dintre puținele locuri în lume în care se poate găsi variscit.

Variscitul este un fosfat hidratat de aluminiu format prin depunere directă de apă conținând fosfat în rocile bogate în aluminiu într-un mediu aproape de suprafață. Apare sub formă de mase cu granulație fină în noduli, ca umplutură în cavități sau sub formă de crustă. Se numește așa după Variscia, numele istoric al regiunii Vogtland din Germania, zonă în care a fost descoperit mineralul. Se confundă ușor cu turcoazul, deși variscitul este mai verde.

Arheologii au fost foarte încântați de descoperirea buldozerelor pentru că au dat de diverse resturi, pentru ei indicii prețioase pentru a emite ipoteze despre fauna, vegetația și populația din regiune în jur de 3500-4000 b.c. Muzeul este organizat în câteva cămăruțe colorate în care sunt proiectate niște filmulețe despre zonă, vegetație, faună, stilul de viață, unelte, arme. Ultima parte este chiar interesantă, pentru că după ce au renunțat să mineze în zonă, oamenii au folosit minele drept camere funerare. Unul dintre cele mai interesante cranii descoperite prezintă 2 găuri circulare cu semne de vindecare, ceea ce sugerează că persona respectiva a suferit o intervenție „medicală” supraviețuind cel puțin 3 luni după perforarea craniului. Recunosc că mi s-a părut fascinant.

O altă descoperire interesantă este „Venus din Gava”, n-aș zice o frumusețe, dar cu niște detalii curioase. Mina pe care am vizitat-o este de fapt o reconstrucție, zic ei, copie fidelă, în care te poți rătăci. Variscitul ăsta pare să fi fost foarte important pentru comerțul local, fiind foarte apreciat ca materie primă pentru bijuterii și ornamente. La finalul vizitei am primit o pietricică și un burghiu primitiv ca să găurim piatra pentru a ne face propriul medalion.

În concluzie, zic că a meritat vizita, cred că niște copilași ar fi fost chiar și mai încântați.

5 gânduri despre „Minele arheologice din Gava

  1. De ce or boteza toate zeitățile Venus nu se știe. Aș vrea să fiu de față când arheologii or da cu ochii de zeițe pe lumea cealaltă și or să îi ia alea la întrebări de ce Venus sau Hera sau Bendis sau Isis sau Barbie :))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s